Barbecue
Tips voor een lekkere en gezonde barbecue.
Barbecuen is een gezellige bezigheid voor buitenshuis. Met 'n goed humeur,
mooi weer en lekker vlees komt u een heel eind. Maar de voorbereiding
is ook belangrijk! Daarom deze tips.
Houd uw vlees ook na aankoop gekoeld.
Leg bij aankomst thuis het
vlees onderin de koelkast; dat is de meest koude plek.
Dikkere vleesdelen even voorkoken.
Vaak ziet vlees er van buiten al gaar uit, maar dat is van binnen dan nog
rauw. Daarom is het handig om bv. kippenpoten, worstjes en spare-ribs even voor
te koken. Bijkomend voordeel is dat het vlees korter op de barbecue hoeft te
liggen.
Laat het vlees zo lang mogelijk in de koelkast staan.
Verdeel het vlees en de spiesjes in kleinere porties over diverse schalen en
dek die af met plastic folie. Haal steeds één schaal uit de koelkast. Daardoor
krijgt het mooie weer geen vat op de versheid van het vlees.
Wacht tot het houtskool na het gloeien weer grijs is.
Als u een laagje grijze stof ziet waar geen vlammetjes meer uitkomen, is de
barbecue klaar voor gebruik. Steek daarom de barbecue een half uur of een uur
van tevoren aan.
Voorkom dat vlees verbrandt.
Vetter vlees, zoals speklapjes en slavinken, maar ook gemarineerd vlees
druipt gemakkelijk. Daardoor kan het snel verbranden. Gebruik daarom een
plaatbarbecue of dek het rooster af met aluminiumfolie. U kunt gemarineerd vlees
ook even droog deppen.
Gebruik apart bestek en borden voor rauw vlees.
Rauw vlees bevat immers bacteriën, die door verhitting onschadelijk worden
gemaakt. Houd het rauwe vlees daarom apart van het geroosterde vlees.
Strooi vooraf geen zout over het vlees
Zout onttrekt vocht aan het vlees, waardoor het geen mooi bruin korstje
krijgt.
Controleer altijd of het vlees goed gaar is.
Vlees dat niet goed gaar is, is niet goed voor uw gezondheid. Uiteraard geldt
dat niet voor vlees dat rood gegeten wordt, zoals biefstuk. Houd u vooral kip
goed in de gaten.
|